tirsdag den 25. september 2012

Sprød kartoffelpizza

Jeg har længe gerne ville kaste mig ud i en rigtig god kartoffelpizza, men tiden og overskuddet har ikke lige været til det. Jeg har ofte brugt kartofler på min pizza, men det var mere som bund, på en snasket pizza med både tomat,skinke og pølser - (det der herhjemme hedder tømmermændspizza)

Men en kedelig efterårsmandag var tiden til det. For et par siden anskaffede jeg mig en bagesten, som jeg indtil videre kun har brugt til brød. Nu skulle der endelig bages pizza på den. Hvis man ikke er så heldig at have en bagesten, kan bradepandene fra ovnen også bruges. Det der er vigtigt er, at de er varme. Så når dejen er sat til at hæve, så skal ovnen tændes, og der skal skrues helt op! Min håbløse ovn går kun til omkring 260 grader, men det viste sig at være nok.

Pladerne skal varmes sammen med ovnen, og når ovnen er helt varm, skal den lige stå i omkring 10-15 min. mere for at pladerne bliver helt gennemvarme.

Dej:
- 3,5 dl vand
- 10 gr. gær
- 3 spsk olivenolie
- 2 tsk salt
- 500 gr. hvedemel

Fyld til kartoffelpizza:
- 3-4 mellemstore kartofler
- 2 mozzarella (frisk)
- Frisk timian/basilkum eller lign.
- salt/peber
- Olivenolie

Gæren røres ud i vandet sammen med olien - tilsæt salt og derefter melet lidt ad gangen. Ælt til dejen er lind. Nu skal dejen hæve i 30 min.

Herefter gør man kartoflerne klare. De skal virkelig være tynde skiver. jeg brugte et mandolinjern. Hvis man ikke har sådan et, og har problemer med at få dem tynde, så kog dem inden. Det er så ærgerligt, at tygge i en halvrå kartoffel.

Nu skal der formes pizzaer. Jeg kunne godt få tre pizzaer ud af dejen, men det afhænger selvfølgelig af, hvor store man vil have dem. Jeg tror sagtens, der kan komme fire ud af dem. Men hvis de skal kunne være i ovnen vil jeg sige, at man min. skal lave to.

Tag en klump dej og form den som en lille bolle. Derefter skal den trykkes lidt flad. Nu kommer det, der er svært at forklare, men nu skal man trykke pizzaen flad i kanterne, mens man kører den rundt. Man holder dejen i hænderne, trykker i kanterne alt imens man kører den lidt rundt... det gør man indtil pizzaen bliver så tynd, at man ikke kan mere - så bruger man en kagerulle. (Hvilket man jo også bare kan gøre fra start af, men det andet er mere italiensk)

Inden fyldet kommet på pizzaen skal dejen over på et stykke bagepapir, som lige er smurt med olie. Når det er gjort fordeler man ingredienserne på det. Når man har fordelt kartofler, mozzerella, timian/basilikum drysses salt og peber ud over. Til sidst kommer man lige en sjat olivenolie hen over.

Nu kommer det der skal gå lidt hurtigt. Bagestenen (eller pladen) skal ud af den varme ovn, og mens man holder den, trækker man bagepapiret med pizzaen henover, og ind i ovnen igen.

Hold øje med pizzaen. Jeg tog ikke tid på, hvor lang tid den fik, men havde et lille øje på den. Jeg tror det tog en 5-6-7 min. Men det afhænger selvfølgelig af, hvor høj temperaturen er i ovnen.

Min kæreste syntes, at pizzaen var lækker, men også lidt en tøsepizza, så han eksperimenterede selv med fyldet til den tredje pizza. Vi havde en rest chili con carne, som han simpelthen fyldte pizzaen med. Derefter kom han friskrevet parmasan på. Det var ganske udemærket, og virkelig en mande-pizza :-)

Pizzaen som den så ud, da den lige var kommet i ovnen.


Jeg glemte selvfølgelig at tage et nærbillede af selve pizzaen, så I må nøjes med dette :-) Et godt glas rødvin til kan anbefales.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar