Jeg plejer at bage grahamsbrød, af en opskrift som jeg har fra Camilla Plum, og som er utrolig lækker. Men, jeg købte for et par uger siden et italiensk brød fra den fynske bager Wendorff - og hold da kaje, hvor var det lækkert.
Jeg besluttede mig for, at kaste mig ud i noget durumbrød - italiensk bliver det måske aldrig helt, for til det skal der noget særlig italiensk mel - har jeg læst mig til.
Jeg valgte at bruge ganske almindeligt durummel og hvedemel - mere gad jeg ikke gå på jagt efter.
Brødet skal koldhæve i omkring 8 timer - jeg lavede det bare om aftenen, i køleskabet og så var det hævet så fint, da jeg tog det ud næste morgen
Til et brød:
- 15 gram gær
- 5 dl vand
- 1½ tsk salt
- 1 tsk sukker (kan undelades)
- 200 gram durummel
- 300-400 gram hvedemel (her brugte jeg kun omkring 300 gram. Det giver et mere vådt brød, som holder sig længere)
Vand og gær blandes sammen. Her tilsættes salt og sukker samt durummelet. Så skal hvedemelet i lidt af gangen, og læg mærke til hvor meget der skal til. Dejen må gerne klistre lidt, men jo ikke være helt flydende. Og hvis den bliver helt fast og tør, bliver den bare kedelig...
Herefter smækkede jeg den over i en hævekurv - men en ganske almindelig skål kan også bruges. Ind i køleskabet med den, og lad den hæve natten over eller bare omkring 8 timer.
Når dejen er hævet tændes ovnen på 250 grader, og dejen formes til et brød, hvis det ikke har ligget i hævekurv. Når den er varm skal brødet ind og stå i 8 minutter, herefter sænkes temperaturen til 180, og der skal brødet stå i 20 minutter.
Nu skal det siges, at jeg brugte en bagesten, som giver brødet en mere sprød bund, hvilket jo passer godt til et italiensk brød - også selvom det ikke rigtigt er italiensk...
Men, bagesten kan anbefales! Den kan sagtens undværes, men det er nu en rar køkkengadget...
Hej Fredtegreve. Må jeg "slå luften ud ag brødet" når jeg former brødene eller skal jeg være så forsigtig som muligt? Mvh Dorthe
SvarSlet