torsdag den 18. november 2010

Syltede gule beder

SÅ fandt jeg dem. De gule beder. Jeg har været på weekend hos mine forældre, og på besøg hos nogle venner, som kunne fortælle mig, at man kunne finde de gule beder på lørdagens torvedag i Svendborg. Så jeg måtte tidligt op, og til torvedag. Jeg var hos fire forskellige grøntsagsboder, inden jeg fik gevinst hos en lille økologisk bod.
Hun havde ikke så meget, men skrabede 1 kg. gule beder og omk. 500 g. bolchebeder (hvide/stribede beder) sammen til mig for en gul tyver. Der er ikke en syndelig stor smagsforskel på røde og gule, men det er så godt for øjet :)

Inden da havde jeg lige et græskar, der skulle syltes. Men indtil videre er resultatet af det ikke blevet så vellykket, så det behøver I ikke høre så meget om.

Jeg vil iøvrigt sige, at det slet ikke er så svært eller besværligt at sylte beder. Det der tager længst tid, der er faktisk, når de skal koge i omkring 45 min. - Derudover er der fysisk arbejde i ca. 20 min. - Det er let at leve og resultatet er lidt blæret - man kan sige, at man har syltet rødbeder. Mange tager hatten af for en - men det er sikkert fordi, de ikke ved, hvor let det er.

Nå, mandag eftermiddag fik jeg så lejlighed til at sylte de gule beder. Jeg brugte en lidt anden opskrift end til de røde.
I stedet for at bruge knap en hel liter eddike, brugte jeg en halv og en halv liter vand.

5 dl. vand
5 dl. eddike
150 g. sukker
1 spsk. salt
Flydende atamon

Først skal de koges møre i letsaltet vand. Det tager omkring 45 min. Men kig til dem undervejs - det hele afhænger jo af, hvor store de er.

Lige inden de er kogt færdig sætter jeg lagen over. Det hele blandes sammen (undtagen atamon) og skal koges op.

Når bederne er kogt møre, skal de flåes. De gule er lidt sværere at flå end de røde var. Man skal gnide lidt ekstra på dem, før skindet slipper, og nogle gange havde jeg også en pillekniv i brug.

Herefter skar jeg dem i små stykke. Om de skal være runde, i skiver eller firkantede er jo i realiteten lige meget - det handler om temperament.

Bederne kommes i lagen, som er kogt op. De skal igen koge i nogle minutter. Herefter kommes de på atamonskyllede glas.

Mine har stået et par dage, og burde nu være spiseklare - men de bliver bedre med tiden :)

Billeder skal nok komme

Ingen kommentarer:

Send en kommentar